Send applications to join the Balzar Arquitectos team by post or to the following email address.

Send applications to join the Balzar Arquitectos team by post or to the following email address.

olive grove

Site

Quesa, Valencia

Typology

Single-family house

Client

Private

Built-up area

350 sqm

Year

2023

Project specs.

the olive grove house

quesa, valencia

the House in Los Olivos is a fusion between environment, client and architecture. The history of its inhabitants is peculiar and has a strong connection with the town. Quesa is a region in the interior of Valencia, a small inland Mediterranean town with Arab origins.

 

the owners, originally from Barcelona, had spent several summers in the region during their childhood. Getting closer to remembering the town, they reconnected with the people and the environment, and thus begins the story of the House of Olives.

location

 

the plot is located on the outskirts of the urban center of the town and acts as a link between the built and the rural. It is the last developable olive grove on the outskirts of the municipality, which makes it a great project opportunity.

the project

 

the one-story home is completely integrated with the environment through various architectural resources that allow it. First, three patios that look at the sky, the olive trees and at the same time provide privacy. Second, a large porch, characteristic of the Mediterranean culture with a warm climate, which protects from the heat of the west and functions as a transition between the interior and exterior. Third, a large longitudinal platform with a swimming pool that extends between the grid of the olive grove and has spectacular views towards the sunset. Finally, large windows that connect the access, the garden and the patios with all the interior spaces of the house.

the structure

 

the house was carried out with the Steel Frame structural system. An innovative system inspired by the “Balloon Frame” construction system widely used in the United States, which allows for faster and cleaner construction. The material used is a galvanized steel profile, which functions as the supporting structure of the house and at the same time forms the façade and the interior partitions. Furthermore, to save the great light that exists in the daytime space, which is 18m long, a large metal truss is installed.

water

 

water has a strong presence in the house. The outdoor pool has a semicircular shape at one end and is half covered by a dome. It enters the porch and extends through the olive grove, which is the garden of the house. The spa with an indoor pool, showers in the bathrooms next to large windows and outdoor showers make the house an experience. Both pools have a temperature regulation system that allows bathing in any season of the year.

 

 

the materiality

 

a very unique component of the project is the materials, colors and textures. Terracotta tones predominate on the floor and façade, which seek to harmonize with the environment. Exotic marbles such as Iranian travertine, brass, olive green carpentry with water contrast and fill the space with a unique atmosphere in tune with the place.

indoor-outdoor connection

 

the project stands out for its connection between interior and exterior. All interior spaces visually connect with the spectacular Olivos field, so characteristic of the region. Thus, visuals, connections and magical lights and shadows are generated, with the olive field always being the protagonist of the house.

 

this connection is different in each room. The day space and access connect directly to the porch and platform, through a large motorized glass. The bedroom suite, with its respective service bathrooms, connects with the outside through two more private patios.

energy efficiency

 

energy efficiency was essential when conceiving the project. The house meets “Passivhaus” standards and has minimal energy consumption. Passive Houses are characterized by particularly high levels of comfort with very low energy consumption. This is mainly achieved through the application of environmentally efficient principles: high performance windows, adequate ventilation, insulation, airtightness and reduced thermal bridge design.

Press kit

introduce tu email para descargar los archivos de este proyecto

apariciones en prensa

24/11/2023

dezeen.com

Próximo proyecto

the 1928 penthouse

ver proyecto

Proyecto anterior

beach house

Próximo proyecto

the 1928 penthouse