Residencia de Personas Mayores

new project | retirement home

We have recently been immersed in designing a new residence project. The “Retirement Home in Alicante” was inspired by the desire to create a building that will improve the daily lives of people who are dependent on care.

Until recently, retirement homes were designed to look after and take charge of people rather than to provide them with a warm, comfortable home to spend their remaining days. The retirement home in Alicante puts residents at the forefront with a new, people-orientated care model.

The spaces in the new residence have been designed to ensure that this new care model can be implemented. Space is distributed in a different way to the traditional retirement home layout, which would typically have enormous, communal spaces. Instead, the Valencia residence uses spaces described as ‘co-living units’ that are inhabited by a small number of elderly residents. In these spaces, residents are given the support they need to live their daily lives. The structure of the co-living units involves mixing public and private spaces for both group and individual activities and they have a kitchen, dining room and living room with terraces and patios.

The co-living units are set in a row to ensure they can be effectively managed and supervised, and they can even be connected together or totally isolated, if necessary.

Residencia de Personas Mayores
Residencia de Personas Mayores

Visit our Instagram and LinkedIn profile to learn more about our work and subscribe to our newsletter.